blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG likan666
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
likan666



Lost - Nezvestní : 2. teória
pridal likan666 2.6. 2008 o 18:51


Vedec Hans Oersted v roku 1820 objavil elektromagnetivitu a definoval jej základne princípy. V roku 1999 bol vypustený satelit Oersted aby zmapoval magnetické pole zeme. Výsledky ukázali že zemi môže hroziť strata magnetosféry, čo by znamenalo že Zem by už nebola chránená pred obrovskou radiáciou z vesmíru a zo Slnka. Hannes Alfvén významný súčasný vedec zaoberajúci sa touto problematikou získal za štúdia a prínos v tejto oblasti nobelovú cenu. Študoval orientálnu filozofiu a náboženstvo. Dlhší čas pobudol aj na ostrove Fiji kde skúmal jav Zelený blesk.

Pokiaľ spojíte mena týchto vedcov zaoberajúcich sa magnetizmom dostanete - Alvar Hanso čo je podľa seriálu meno zakladateľa nadácie Dharma, ktorá je zodpovedná za podzemné laboratória a pravdepodobne aj za všetko čo sa na ostrove deje.

Čo z toho vyplýva?
Asi to že : Vedci sa obávali, že sa prevrátia magnetické polia zeme a pripravili prostredie pre prežitie ľudstva. Plánovali ktorí ľudia by boli vhodní do komunity, ktorá by mala prežiť - doktor, inžinier, žoldnier - Afričan, beloch, aziat atď. - aby bol zaistený dobrý genetický základ pre ďalšie generácie.

Následne vedci na ostrove, ktorý mal bohatý prírodný zdroj elektromagnetizmu vytvorili umelú magnetosféru, ktorá by dokázala ostrov chrániť. Tento štít, ba mal chrániť obyvateľov ostrova pred žiarením ktoré by obrátene nepôsobiace magnetické vlny už nevedeli zadržať. Potom už iba stačilo dostať na ostrov vopred vytipovanú skupinku ľudí. Napríklad simulovať pád, vybraných ľudí previesť do kryogenického spánku, potom previesť na dane miesto aj s troskami lietadla a nechať ich nech sa zobudia akoby následne po havárii, aby netušili koľko času už uplynulo odkedy boli v kryogenickom spánku.

Elektromagnetizmus hral a bude hrať veľkú úlohu v zvláštnych udalostiach na ostrove. Veď sú to elektromagnetické vlny kam svetlo aj zvuk patria. A toto vedci, respektíve to čo je nazývane Spoločne vedomie - využívajú aj na iné veci ako je čítanie myšlienok, manipulácia s predmetmi.

V jednej z prvých epizód sa Claire udivuje nad tím, prečo sa v troskách nenašli žiadne hrebene. Dôvod je jednoduchý . elektromagnetická energia vzniknutá pri česaní by narušovala elektromagnetické pole a k tomu aj "spoločné vedomie". Pomocou manipulácie ide taktiež naviesť vtáky, orientujúce sa pomocou magnetizmu, aby narazili do skla. Keď Sayid ukazuje Jackovi na kompase, že ukazuje zle, pretože sever je iným smerom , má pravdu. Sever sa naozaj posunul inam kvôli magnetizmu. A čo na ostrove robia ľadové medvede? Tí sú jednoducho priťahovaní elektromagnetizmom v domienke, že ide o severný/južný pól.

Veľmi významným charakterom na ostrove s elektromagnetizmom je LOCK. Elektoromagnetické impulzy dokážu napríklad prinútiť Lockové nohy chodiť. Že Lock dokázal predpovedať kedy začne pršať? Nič iného ako zvýšená citlivosť na zmenu magnetického náboja pred búrkou. Ale ako ostrov dva tak si ostrov aj berie. Lock videl v sne Boonovú smrť a presne v okamžiku keď sa to vyplnilo tak sa Lock znehibnel a nohy mu už neslúžili.

Ďalším významným odkazom na elektromagnetizmus je loď "Čierna skala" (Black Rock) , ktorú stroskotanci našli v strede ostrova. Spojenie Bleck Rock sa používa aj na označenie železnej rudy "magnetitu", vďaka ktorému bola prvý krát objavená magnetická príťažlivosť.

"Spoločné vedomie", teda spoločná myseľ vedcov sa stáva silným nástrojom, ktorým dokážu stroskotancov zmanipulovať tak aby vytvorili fungujúce spoločenstvo a zároveň sa nesnažili opustiť ostrov. Dokázali vytvoriť zvláštne veci ako šeptanie v džungli či monštrum (mechanické ale postavené tak by simulovalo osobný strach každého zo stroskotancov.

V každej epizóde sa stretávame s retrospektívou jedného zo stroskotancov. Zámerom "spoločného vedomia" bolo, aby minulosť jednotlivých postáv prešla do spoločnej mysli a mohla byť ukázaná ostatným.

Samostatnou kapitolou sú potom "ti ostatní". Tí, ktorých poznáme napríklad z lode kde uniesli Walta. Celý únos Walta bol iba ako motivácia k tomu aby Michael už nestaval žiadnu loď, aby zostal na ostrove kde ma aj Walta. Druhá skupina, odpadlíci (Ethan), s celím experimentovaním nesúhlasia a chcú, aby ľudia vyrastali mimo ostrov a preto unášajú aspoň deti, aby ich zobrali mimo umelú zónu ostrova.

Na záver ešte zopár námetom k číslam. Magický rad 4 8 15 16 23 42 dáva dokopy číslo 108, čo je po prvé interval kedy sa musia čísla zadať do počítača a mimochodom je to aj doba za ktorú satelit Oersted obehne Zem. Je totiž možné, že počítač sťahuje práve zo satelitu vždy aktuálne informácie o magnetických situácijach na Zemi. Ako by sa vám páčilo rozkúskovať si život do 108 minút? Môže to byť iba náhoda ale človek by v tejto dobe mohol: 4 minúty vstávanie, 8 minút toaleta, 15 minút cvičenie, 16 minút vzdelávanie, 23 minút príprava jedla, 42 minút odpočinok.

Zhrnutie 1:
Naši hrdinovia v skutočnosti nikdy nehavarovali ale boli vo pred vybratí. Pomocou kryogenetického spánku boli umiestnení na ostrov, ktorý ich ma chrániť pred prípadným zničením magnetických poli a následným pohlcovaním vesmírneho rádioaktívneho žiarenia ktoré by už zničený magneticky obal Zeme nevedel udržať. O tomto však nevedia a pomocou psychologických trikov sa základnou metódou "cukru" a "biča" snaží "spoločné vedomie" spraviť z nich silné spoločenstvo ktoré v budúcnosti zase zaľudni svet.

Zhrnutie 2:
Naši hrdinovia stroskotali naozaj na takomto ostrove ktorý si vedci "spoločné vedomie" fakt vystavalo pre seba, aby sa chránili pred prípadným zničením magnetických polí zeme, no nakoľko tam stroskotali ľudia, pre "spoločne vedomie" to je iba príležitosť ako si doplniť svoje stavy. A všetky podivne veci ako monštrum a šeptanie ich ma aby odradiť od pokusov nájsť pravdu, poprípade dostať sa preč z ostrova, informovať orgány o divnom spoločenstve na ostrove.





teoria pochádza zo stránok www.4815162342.com



Prístupov 5475
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
PLAYSTATION®3
[ 10.8.2008] (príspevkov 4)
LCDTV Samsung LE27S71B
[ 10.8.2008] (príspevkov 0)
Lost čísla: 4 8 15 16 23 42
[ 2.6.2008] (príspevkov 4)
Lost - Nezvestní : 2. teória
[ 2.6.2008] (príspevkov 0)
Lost - Nezvestní : 1. teória
[ 2.6.2008] (príspevkov 0)
Death Note:The Last Name
[ 11.5.2008] (príspevkov 0)
Dragon Tiger Gate
[ 15.4.2008] (príspevkov 2)
Linkin Park 17.juna 2008 Brno-Velodrom
[ 13.4.2008] (príspevkov 0)
My Chemical Romance 30.10.2007 Bratislav...
[ 13.4.2008] (príspevkov 4)
My draw's
[ 15.3.2008] (príspevkov 1)