blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG likan666
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
likan666



Death Note(Desu nôto) (2006)
pridal likan666 9.3. 2008 o 19:49

 The human whose name is written in this note Shall die.

Po úspešnej mange a anime sérii sa v Japonsku zrodili aj dve jej filmové verzie. Obidva filmy  má na svedomí Shusuke Kaneko v spolupráci s Warner Bros. Prvý film (Death Note) bol uvedený v Japonsku 17.júna 2006 a sprevádzal ho obrovsky ošiaľ  i úspech. Film sa striktne drží svojmu papierovému predchodcu, ale, predsa len tu boli odlišnosti, napr. Lightova priateľka Shiori alebo stretnutie Lighta a L-a.
Film začína s ročným predstihom, ako Light nachádza Death note a končí sa so stretnutím Lighta a L-a. Druhý film nesie názov Death Note: The Last Name, na trh bol uvedený 3.novembra 2006 a za pár mesiacov zarobil 5.5 miliardu jenov, čo z filmu robí najúspešnejší film Japonska.

Anime/Manga a ich filmové adaptácie sú v Japonsku veľmi ostro sledované projekty, ktoré sú veľmi striktne pripravované, ale napriek tomu sa väčšinou nevyrovnávajú svojim predchodcom. Našťastie a podľa môjho osobného názoru sa to pri tomto projekte podarilo.

Japonsko. Súčasnosť. Študent Yagami Light, jedného dňa  nájde knižku, ktorá je  len tak pohodená na zemi. Čoskoro však zistí, čo to vlastne za knihu je - pomohol mu vtom text napísaný v anglickom jazyku na predných stránkach knihy. Ten hovorí o tom: ak sa silno koncentrujete na istého človeka a napíšete jeho meno do knihy na hociktorú stránku, dotyčný objekt vášho záujmu čoskoro umrie. Light dlho neváha a postupne začína spisovať mená zločincov po celom svete, aby bol svet lepší a bezpečnejší. Kniha, ktorú Light našiel sa volá Death Note a skutočnými vlastníkmi sú väčšinou takzvaní Shinigami(bohovia smrti).
 Nie veľmi originálna podstata. Avšak, vo filme to funguje fantasticky, a podobne ako v Battle Royale, tak aj tu od začiatku vidno, že sa nejde o Hollywoodske klišé. Light sa vôbec nezaoberá morálnymi otázkami ani žiadnymi inými hlúpymi vecami. Len si tak zapisuje svoje mená zločincov do Death Note a likviduje ich jedného za druhým. Samozrejme, nemusí to byť každému sympatické, hlavne nie japonskej polícii. I Lightov otec je policajtom, ktorý ide samozrejme po krku záhadnému „vrahovi" – ten nesie prezývku Kira (Killer po anglicky). Do vyšetrovania sa zapojí aj záhadný L, ktorý je predstavený až v druhej polovici filmu. A tu vám môžem zaručiť, že budete brutálne prekvapení. Ale v dobrom slova zmysle. Postavu L-a hrá  Ken'ichi Matsuyama a tento talentovaný chlapec zahral svoju rolu perfektne a podľa mňa tlačí do úzadia zvyšnú časť hercov i Tatsuyu Fujiwaru. A možno práve vďaka svojej charizme a dobre zvládnutej práce dostáva priestor vo vlastnom filme, ktorý ma byť výhradne o L-ovi. Do kín by sa mal dostať už tento rok. Za necelé dve hodiny sa dozviete naozaj veľké množstvo vecí, ktoré ak by som teraz spomenul, tak by to možno pre väčšinu z vás nebolo už zaujímavé.


Vo filme sa opäť stretávame s CGI animáciami, na ktoré si pri pozeraní ázijských filmov musíme zvyknúť. Našťastie tu toho nie je priveľa - počítačom je jedine vytvorený Ryuk (Shinigami, ktorého Death note našiel Light), ktorý tak perfektne dopĺňa atmosféru celého filmu.  Je veľmi pekne spravený a vôbec danej snímke neškodí. S filmom je asi len jeden problém. A to v podaní hudobného doprovodu. V anime sérii je to jedna z najlepších vlastností, no tu to akosi zanedbali. Posledným záporom je skok v čase. Tarantinovi to ide bravúrne, ale talentovanému režisérovi Shusuke Kaneko to akosi nezavoňalo. Suma sumárum - hovoríme o podarenej snímke, veľa ľudí ju však kritizuje, ale na druhej strane, je tu veľa ľudí, ktorí film zbožňujú. Asi najväčším problémom je to, že ho väčšina porovnáva s anime či manga verziou. Čo nie je až tak zlá vec. Ja sa vám musím priznať, že ako prvé som videl danú animovanú verziu, ktorú zbožňujem a ešte stále ju dokola pozerám. Až potom som sa dostal k mange a nakoniec k filmu. Mne osobne sa páči viac-menej anime seriál, ale aj napriek tomu som tento film dopozeral s veľkým nadšením a absolútne mi nevadili menšie odchýlky v deji. Oba filmy vyšli na dvd, nie však v našich končinách.

V Azii sa dočkal prekrásneho vydania v 3 dvd verziách. Už viem, čo si budem priať od tohtoročného Ježiška na Vianoce. A ak mi jeden exemplár z Ázie nedonesie, tak budem musieť zakročiť radikálnym spôsobom. A to že napíšem jeho meno do virtuálneho Death Note... A nezabúdajte:  „The human whose name is written in this note Shall die."



Prístupov 5024
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
PLAYSTATION®3
[ 10.8.2008] (príspevkov 4)
LCDTV Samsung LE27S71B
[ 10.8.2008] (príspevkov 0)
Lost čísla: 4 8 15 16 23 42
[ 2.6.2008] (príspevkov 4)
Lost - Nezvestní : 2. teória
[ 2.6.2008] (príspevkov 0)
Lost - Nezvestní : 1. teória
[ 2.6.2008] (príspevkov 0)
Death Note:The Last Name
[ 11.5.2008] (príspevkov 0)
Dragon Tiger Gate
[ 15.4.2008] (príspevkov 2)
Linkin Park 17.juna 2008 Brno-Velodrom
[ 13.4.2008] (príspevkov 0)
My Chemical Romance 30.10.2007 Bratislav...
[ 13.4.2008] (príspevkov 4)
My draw's
[ 15.3.2008] (príspevkov 1)